zeewier gedroogd - www.morethanmayo.com

Zeewier als voedsel

Een hele poos geleden bedacht ik al eens een concept om Nederlands zeewier in de markt te zetten. Na eenĀ aantal gesprekken hierover bleek al snel dat ik te vroeg was; de Nederlandse zeewierteelt stond nog in de kinderschoenen. Nu, een aantal jaren later, wordt het verbouwen van zeewier als voedsel nog steeds volop onderzocht, maar zijn we al een stuk verder dan toen. Het is tijd voor zeewier op ons menu!

2016: jaar van het zeewier

Dit jaar lijkt zowaar het jaar van het wier te worden.Ā Marcel Schuttelaar, voorzitter van Stichting Noordzeeboerderij, zegt hierover: “In 2016 gaat de ontwikkeling van zeewierteelt het kantelpunt voorbij. En wordt de zee steeds meer een bron van smakelijk voedsel voor onze toekomst.” En het blijkt: chefs experimenteren steeds vaker met zeewier in de keuken. De Dutch Weed Burger is op steeds meer plekken verkrijgbaar. En magazine delicious. tipt zeewier als trend van 2016.

zeewier als voedsel: oogst - www.morethanmayo.com

Uitdagende missie

Mooie ontwikkelingen, want zeewier is echt een heerlijk product, bomvol goede eigenschappen. Bovendien groeit het in zee, daar hebben we zoveel vanĀ en we gebruiken het nu nauwelijks. Toch moeten we nog niet te hard van stapel lopen, vindt Kees Boender vanĀ Your Well en de ā€˜Wereld van zeewierā€™: “De groeiende vraag naar Europees zeewier vraagt veel van producenten. Met de huidige schaalgrootte blijft het kunnen leveren van zeewier en een constante kwaliteit ervan een uitdaging.”

zeewier als voedsel: gedroogd zeewier - www.morethanmayo.com

Ā Blijven innoveren

Het onderzoek gaat door en in de tussentijd hebben wij mooi de tijd om te bedenken wat we straks met al dat mooie zeewier gaan doen :-) FoodinnovatorsĀ Seamore en Pit Foodconcepts ontwikkelen bijvoorbeeld zilte zeewierpasta. En in het in december vorig jaar verschenen boek ‘GroenteĀ uit zee‘, vind je volop informatie en inspiratie om zelf met zeewier aan de slag te gaan. Of probeer mijn recept voor zeewierstamppot!

Seaweed: our new food

Seaweed is a promising product for our future. In the Netherlands people are doing a lot of research, so that one day we’ll be able to harvest large amounts of it from our own North Sea. 2016 might even be a tipping point,Ā the sea is more and more going to be a source for our food. Until that day there will be seaweed inĀ abundance, let’s use our time to think about what we’ll do with it. Foodinnovators are for example creating seaweed pasta. But why don’t you experiment in your own kitchen?!Ā 

zeewier als voedsel: zeewier pasta - www.morethanmayo.com
MEER DAN EEN MARKETINGSAUSJE

More than Mayo helpt ambitieuze merken aan een doordachte merk- en marcomstrategie en belevingsvolle campagnesĀ voor succesvolle marktintroductie.Ā 

You only have one chance to make a great first impression