Vliegtuigmaaltijden: verras je passagier!

Flashback: vorig jaar rond deze tijd exposeerde ik mijn eindexamenproject bij Academie Artemis. Ik ontwierp een serviceconcept plus marketingcommunicatiecampagne rondom vliegtuigmaaltijden voor KLM. Dat ik doorvertaalde naar een totaalbeleving om je vliegreis te veraangenamen. Een behoorlijk uitgebreid en diepgravend project (er ligt een compleet segmentatiemodel aan ten grondslag), met een heel praktisch, haalbaar en commercieel interessant resultaat (KLM zou het bijna zo, hup, kunnen implementeren). Gestart vanuit mijn verwondering over dat kunststof traytje met die kleine bakjes erop.

Vliegtuigmaaltijd United

Kritische vragen stellen en omdenken

De foto hierboven is van mijn maaltijd tijdens onze laatste vlucht naar de VS. Ik moest weer denken aan mijn afstudeerproject. Want: waarom moet je toch in vredesnaam op die vierkante meter ruimte die je maar hebt, met mes en vork een stukje opgewarmde kip zitten snijden? Dat is toch vreselijk onhandig? En waarom laden ze maar op de gok een aantal maaltijden in en laten ze passagiers pas aan boord kiezen (met het risico dat er geen keuze meer is voor een aantal mensen)? Ze weten vooraf toch ook precies wie er op welke stoel gaat zitten? Mijn concept gaat daarom uit van makkelijk eten (type ‘bordje op schoot’) dat niet opgewarmd hoeft te worden (want: smaakverlies) en vooraf keuzes doorgeven (met deze info kun je tijdens de vlucht op persoonlijke voorkeur inspelen).

Vliegtuigmaaltijd concept - www.morethanmayo.com

Discussie over vliegtuigmaaltijden nog steeds actueel

Een paar maanden geleden doken de vliegtuigmaaltijden ook¬†weer op. In de Foodinspiration LinkedIn groep startte iemand een discussie met de vraag: ‘Hoe komt het toch dat vliegtuigmaatschappijen er maar niet in slagen om een lekkere maaltijd aan boord te serveren?’ Hoppa. In your face. En toen kwamen de reacties los: ‘De hoogte heeft invloed op de smaakbeleving’, ‘Opwarmen geeft smaak en kwaliteitsverlies’ en ‘Vliegtuigmaaltijden zijn geen core business’. Ja. Check. Check. En: waarom zou service geen USP van je product kunnen of moeten zijn? Dan zijn er wat mensen die het positief bekijken en zelfs oplossingen en complimenten delen. Maar¬†er zijn ook¬†‘wat-zeuren-jullie-nou-reacties’: ‘Waarom beschouwen mensen vliegen als een soort luxe ervaring waar luxe maaltijden bij horen?’, ‘In de trein van Maastricht naar Groningen krijg je ook geen maaltijd, maar daar zeurt niemand over.’ en ‘Verwacht gewoon niet teveel.’ Heel eerlijk: daar ben ik niet van. Zo kom je nooit tot vernieuwing of verbetering.

Vliegtuigmaaltijd keuze bij inchecken - www.morethanmayo.com

Van vliegtuigmaaltijden naar totaalconcept

Dus ik dook in de doelgroepen. Analyseerde hun overtuigingen en stijl. Ontwikkelde aansluitende verpakkingen en vliegtuigmaaltijden. Vertaalde de persoonlijke aanpak door naar andere onderdelen van de reis. En ontwierp een complete communicatiecampagne om de nieuwe dienstverlening in de markt te zetten. De enige kritische vraag die ik tijdens mijn afstuderen kreeg was: ‘Is dit niet veel te ingewikkeld om in te voeren?’ Mijn antwoord was: ‘Nee’. Dat geloof ik nog steeds en stiekem zou ik willen dat ik het kon bewijzen. Helaas lukte het mij toen niet om bij de juiste personen terecht te komen (mochten jullie nog interesse hebben, meld je maar KLM!¬†:-) Wel was ik erg blij met de positieve reacties die ik van mensen tijdens de expositie kreeg, waaronder: ‘Ik vlieg vrij regelmatig,¬†ik zou dit echt¬†een hele verbetering vinden’ en ‘Ik werk bij een vliegtuigmaatschappij en ik zie¬†dit echt voor me’.

Nou, ik ook :-)

Check de case voor meer informatie.

Vliegtuigmaaltijd advertentie - www.morethanmayo.com

Voor de leuk: het promofilmpje dat ik samen met Rivka maakte voor de campagne.
MEER DAN EEN MARKETINGSAUSJE

More than Mayo helpt ambitieuze merken aan een doordachte merk- en marcomstrategie en belevingsvolle campagnes voor succesvolle marktintroductie. 

You only have one chance to make a great first impression