Militair-Culinair-kooktoestel

Experience review: Militair Culinair

Wisten jullie al dat ik houd van bijzondere eetbelevenissen? Vast wel ;-) Afgelopen weekend was ik op een heel origineel foodevent: Militair Culinair. Bij het Nationaal Militair Museum kon je zien en beleven hoe er in het leger gekookt werd en wordt.

Kookinnovatie

Je denkt er misschien niet direct aan als je iets leest of hoort over onze militairen en hun missies, maar koken en eten met heel veel mensen in een gebied met allerlei beperkingen is een ontzettend complexe operatie. Volgens mij komen dan ook heel veel innovaties op het gebied van koken en conserveren uit het leger. Ook uit noodzaak hoor, want voor de 20e eeuw kwamen militairen zelfs vaker om door slecht voedsel dan door het verliezen in een gevecht… Vanaf 1900 werden er heuse mobiele kooktoestellen en keukens gebruikt. Een soort foodtrucks avant la lettre. Je kon ze bekijken én er zelfs uit eten op Militair Culinair.

Militair Culinair messenset - www.morethanmayo.com

Efficiency is key

Tegenwoordig wordt er ‘gekookt’ zoals in een vliegtuig. In een keuken die gehuisvest is in een enorme container worden kant-en-klaar maaltijden bewaard en opgewarmd. Het grote voordeel, zo vertelde een soldaat ons, is de efficiency. Ze hebben er nauwelijks werk aan en je hoeft er in principe niet naast te staan als het kookt. Zo kan de ‘kok’ die de boel in de oven schuift dus prima nog even helpen met het inladen van een helicopter, voordat iedereen aan tafel gaat. Goed met het oog op alle bezuinigingen waar het leger mee te maken krijgt. Werkinhoudelijk en smaaktechnisch jammer voor de militairen, lijkt me.

Militair Culinair mobiel kooktoestel - www.morethanmayo.com

 

Militaire precisie

Terwijl we buiten langs een soort tijdlijn van culinaire innovaties liepen, werd er binnen ook gekookt, onder andere door Rudolph van Veen, die tijdens zijn eigen diensttijd in de veldkeuken stond. Ik denk zelf stiekem dat het militaire thema binnen nog wat verder doorgetrokken had kunnen worden. En dat het hele festival hier en daar nog iets strakker geregeld had kunnen zijn (of ben ik de enige die events met ‘militaire precisie’ organiseert…? ;-)

Militair Culinair veldkeuken - www.morethanmayo.com

Al met al vind ik dit echt een heel origineel initiatief: food gebruiken om een beleving te creëren waardoor een (voor sommige mensen wellicht) minder toegankelijk onderwerp tastbaarder en leuk wordt en je daardoor niet alleen wat opsteekt, maar ook gewoon een leuke middag hebt. Wil jij ook zo’n mooie combinatie maken? Neem even contact op!

Military & culinary festival

Last weekend, at our National Military Museum, I visited a military & culinary festival. Such an original initiative! They showcased how food is and used to be made in the army. From 19th century mobile kitchens to modern efficiency. A wonderful example of using food to create an experience that makes a – for some people – less accessible subject tangible and fun! You’d learn something ánd you end up having a great afternoon as well :-) I’d love to organise some of those! 

Militair Culinair mobiele keuken - www.morethanmayo.com
MEER DAN EEN MARKETINGSAUSJE

More than Mayo helpt ambitieuze merken aan een doordachte merk- en marcomstrategie en belevingsvolle campagnes voor succesvolle marktintroductie. 

You only have one chance to make a great first impression