Lokaal en ambachtelijk met ‘n twist

Een nieuw kookboek! En een leukerd, zeg. Mag ik u even voorstellen: De Hollandse Pot.

De Hollandse Pot - cover

Claartje Lindhout maakte een fijn kookboek van nu, met ambachtelijke gerechten van vroeger. Beetje retro dus eigenlijk :) Met 12 menu’s, één uit elke provincie. Recepten van toen met een hedendaagse twist. En lekker eenvoudig; de Hollandsche nuchterheid klinkt door in de gerechten. Geen overbodige luxe; simpel en maagvullend moest het zijn. En de ingrediënten makkelijk en goedkoop verkrijgbaar. Geen enkele reden dus om niet de keuken in te duiken.

De Hollandse Pot - Groningse najaarsstamppot

De Hollandse Pot - Kapucijners met spek én mooie illustratie

Het boekje heeft een ideaal formaat. Die leg je zó op je aanrecht. De foto’s zijn erg goed. De styling van de gerechten zelf is echt van nu, net als een groot deel van de gebruikte borden en kommetjes. Maar door het gebruik van stoffen met textuur en props uit grootmoeders tijd krijg je toch een ‘gevoel van toen’. Mooi.

De Hollandse Pot - Rijstebrij

De Hollandse Pot - Rijstebrij mét mooie illustratie

Ook de vormgeving van het binnenwerk vind ik erg goed gedaan. De tekstpagina’s zijn eenvoudig met een simpele schreefloze letter. Past mooi bij de nuchtere Hollandse sfeer. De foto’s zijn nergens aflopend, wat het lekker fris houdt. En wat het helemaal af maakt, zijn natuurlijk de foodillustraties! Prachtige gedetailleerde tekeningen van onderdelen van het gerecht, gemaakt door Rene Mesman.

De Hollandse Pot - Kervelsoep en hete bliksem

De Hollandse Pot - Flensje met vanille-ijs én mooie illustratie

Last but not least: ook heel fijn is de prijs! € 13,95 Een ideaal Sint- of Kerstkadootje dus.

De Hollandse Pot | Claartje Lindhout | 72 pagina’s | ISBN 9789023013990 | € 13,95 | Gottmer Uitgevers Groep