Taste the world | Japan

Japanse foodstyling

Als ik in Japan zou wonen, dan zou ik ‘food-replica-maker’ willen zijn. In heel veel etalages van heel veel restaurants kom je nagemaakt eten tegen. Maar je zou er zo in bijten.

De menukaart staat letterlijk in 3D in de etalage. Zo zie je meteen wat voor lekkers ze hebben en kun je al uitkiezen waar je trek in hebt. Vaak hebben ze binnen ook een menukaart met plaatjes, maar soms loop je ook net zo makkelijk weer naar buiten om in de etalage aan te wijzen wat je wilt eten.

Menukaart in 3D

Udon of soba? Soep of rijst? Uitzoeken maar!

Ziet er fantastisch uit nietwaar? Ik weet niet hoe het bij andere mensen werkt, maar ik kan eigenlijk niet langs dit soort etalages lopen zonder er even in te kijken. Bril-jant. En wat nog vele malen genialer is: dat wat je uiteindelijk op je bord krijgt ziet er precies hetzelfde uit als dat wat je in de etalage zag. Serieus. Heb je udonsoep met een tempura garnaal? Dan ligt het staartje van de garnaal naar dezelfde kant als zijn replica-broertje. I kid you not.

Ook als je de bordjes niet kunt lezen weet je wat er te eten is

Als je het bordje schuin zet, kiepert het eten er niet uit :-)

Je zou toch zo willen aanvallen?

Soms stylen ze de boel nog leuk af met wat schattigheid, bijvoorbeeld een lekker bol dametje of een buigende geisha. Heel vaak zie je ook een soort wasbeer bij restaurants, in de etalage of buiten. Die noemen ze ‘Tanuki’; het is een symbool voor overvloed en het zou geluk brengen. Hij is een klein dronkenlapje want hij draagt altijd een fles sake bij zich :)

Deze dame eet nog even haar laatste hap op ;-)

Dit zoete dametje buigt voor je vanuit de etalage

Zo schattig, maar stiekem wel een beetje tipsy

In een boekje las ik dat er in Tokyo ook een winkel was waar ze deze food-replica’s verkopen. Dus wij stad en land afgezocht en ja hoor… gevonden! Nou ja, daar in die winkel bedacht ik me dus dat dit echt een baan voor mij zou zijn ;-) Lekker priegelen en dan de boel mooi verven… Ik had gerust een stuk of wat van deze kunstwerkjes een plekje in huis aangeboden. Maar ja, dat gesjouw hè… Ik heb het dus maar bij een sleutelhanger gehouden.

Food-replica-hemel 'Ganso Sample'

Hoor ik je daar ‘nepeten’ zeggen? Of vraag je je af waarom ik het woord ‘plastic’ niet gebruik? Heel simpel: het lijkt in de meeste gevallen bijna echt! Je zou er letterlijk trek van krijgen. Vertel het me maar: is het gerecht hieronder echt of niet?

DSC07381a

 
MEER DAN EEN MARKETINGSAUSJE

More than Mayo helpt ambitieuze merken aan een doordachte merk- en marcomstrategie en belevingsvolle campagnes voor succesvolle marktintroductie. 

You only have one chance to make a great first impression