Ria Geraets-Heijen - More than Mayo foodconcepts, credits: Marlous Snijder www.ohmarie.nl

Interview met experiencedesigner Ria Geraets-Heijen

“Eten raakt iedereen op deze wereld. Het doet iets met je; in je mond, je buik én in je hoofd. De waarde die ‘food’ vertegenwoordigt maakt het een krachtig en effectief middel om een boodschap of visie over te brengen,” aldus experiencedesigner Ria Geraets-Heijen. Als geboren Limburgse is ze gek op eten en lekker koken (guess what?!) maar nog liever zet ze voedsel in als middel om een verhaal over te brengen. Een kijkje in de keuken van More than Mayo.

Wat doet More than Mayo?

“Met More than Mayo ontwerp ik ‘experiences’: interactieve belevingen waarbij ik bij voorkeur ‘food’ als communicatiemiddel gebruik en zoveel mogelijk zintuigen prikkel. Als je iets met al je zintuigen ervaart, komt informatie veel beter binnen en onthoud je het ook. Door je te laten zien, ruiken, voelen, horen en proeven, zet ik je aan het denken. Ik voed je brein. Food is daarbij mijn middel om een boodschap of visie te communiceren en mensen in beweging te brengen.”

Waarvoor zouden bedrijven een experiencedesigner inhuren?

“Als het goed is heb je als bedrijf of merk een visie; je wilt een bijdrage leveren aan de wereld of aan de levens van anderen. Die visie moet worden overgebracht, willen mensen zich kunnen identificeren met jouw merk en een connectie met je opbouwen. Met een experience probeer ik zoveel mogelijk zintuigen te prikkelen en aan te sluiten op waarden en emoties. Door mensen te laten erváren waar je voor staat wordt communicatie opvallend, boeiend en memorabel. Pas als verhalen en visies tot leven komen, worden ze onthouden.”

Food is fuel video quiz and tasting - copyright: More than Mayo foodconcepts

Voor welke bedrijven ontwikkel jij dit soort experiences?

“Voor ondernemende en innovatieve bedrijven met visie en ambitie. Mijn klanten kunnen uit de food- of horecabranche komen, maar dat hoeft niet per se. Zo heb ik recent een experience gecreëerd voor een bedrijf met als missie om mensen in organisaties creatiever en effectiever te laten samenwerken. Ik werd ingehuurd om de visie van dit bedrijf tot leven te brengen voor hun zakenrelaties. Ik liet ze met beeld, geluid én hapjes ervaren dat eten van invloed is op je werkprestaties. Deze mensen kiezen denk ik nu eerder voor een omeletje (goed voor de hersenen) of salade met biet (geeft energie) vlak voor een belangrijke vergadering.”

Heb je tips voor bedrijven die een beleving willen creëren?

“Prikkel zoveel mogelijk zintuigen. En kijk naar het totaalplaatje. Organiseer je een speciaal diner? Zorg er dan niet alleen voor dat het eten goed is (de basis moet áltijd goed zijn!), maar denk ook na over de juiste muziek, geuren en andere dingen die het gevoel versterken van de sfeer die je wilt overbrengen. Ontwikkel je een workshop? Denk dan ook na over het contact ervoor en erna. Alle details en contactmomenten dragen bij aan de beleving en dus ook aan het overbrengen van de boodschap. Verplaats je in de doelgroep en doorleef van begin tot eind wat iemand meemaakt. Zo zie je niets over het hoofd.”

Kun je nog een voorbeeld geven van een experience ?

“Voor een netwerkevent, waar de CEO van Tony’s Chocolonely de hoofdspreker was, werd ik ingehuurd om iets te bedenken om het publiek met elkaar in contact te laten komen en in de juiste sfeer te brengen voor de presentatie. Ik gaf de bezoekers bij binnenkomst een rood doosje of een groene of blauwe envelop. Als ze een groepje van drie hadden gevormd konden ze aan de slag. In het doosje zat chocola om te proeven. In de ene envelop zat een kaartje om in te vullen wat ze proefden en in de andere zaten smaaksuggesties om ze te inspireren om zelf een chocoladereep te bedenken. Al aan het begin van het event hadden mensen op een leuke manier contact!”

Foodexperience 'chocolade connectie' - www.morethanmayo.com

Van welke bedrijven kunnen we iets leren over beleving?

“Over Tony’s Chocolonely gesproken: zij doen het heel goed. Hun missie is mensen bewust maken van de ongelijke verdeling in de wereld en dat op te lossen. Dat doen ze met iedere reep. Door de ongelijke stukken van de chocoladerepen maken ze hun missie tastbaar. En met de opbrengsten van de repen, werken ze aan de oplossing. Door super transparant te zijn betrekken ze mensen bij hun missie. In hun nieuwe winkel in Amsterdam kun je letterlijk een kijkje in de keuken nemen en het merk aan den lijve beleven. De ultieme voorbeelden van beleving vind je bij de Efteling en Disney. Zij zijn meesters in het creëren van tot in de details uitgedachte totaalbelevingen vanuit een verhaal.”

 

Dit interview is geschreven door Suzanne van Duijn en verscheen eerder in verkorte versie op vmt.nl
Beleven. Raken. Activeren.
More than Mayo biedt méér dan een marketingsausje

More than Mayo ontwikkelt concepten voor multi-zintuiglijke marketing, belevingsvolle marketingcommunicatie strategieën en activerende events en campagnes, die jouw verhaal vertellen en je doelgroep laten zien, horen, voelen, ruiken én proeven waarvoor je staat als merk.