Hoe voeg je waarde en beleving toe in de horeca?

Mensen die in de horeca werken hebben iets geweldigs in handen. Zij maken namelijk van een ‘gewoon’ product iets bijzonders. Door iets met het product te doen, voegen ze er waarde aan toe.¬†En – minstens net zo belangrijk – door iets met de omgeving te doen voegen ze beleving toe. Dat maakt dat je bereid bent om meer te betalen voor je eten dan als je zelf kookt. Ik zeg: hulde aan alle horecamensen die dat door hebben! Maar helaas… ze zijn wat mij betreft nog met te weinig.

Samen een totaalbeleving neerzetten

Dat je om¬†waarde toe te¬†voegen aan je producten bovenal een goede kok nodig hebt, moge duidelijk zijn. Ik mag hopen dat elke eigenaar of manager zich daarvan bewust is en zijn koks zorgvuldig selecteert.¬†Een geweldige totaalbeleving neerzetten, dat doe je met z’n allen. Al het restaurantpersoneel en alles in de omgeving van je gast draagt daaraan bij. Ik zal je zo een lijstje geven waaraan je allemaal zou moeten denken, maar ik noem een hele belangrijke als eerst: service. Slechte service is niet alleen de nummer 1 ergernis in de Nederlandse horeca, het is ook die van mij.

Foodconcept

Goede service is essentieel

Service kost niets – ik herhaal NIETS – extra en het levert je z√≥veel op. Extra fooi, goede recensies, mond-tot-mond-reclame, noem het maar. Ook al gaat het even wat minder en kun je je geen superervaren gastvrouwen/-heren¬†in de bediening permitteren. Goede service kan, nee m√≥et, √°ltijd. Hoe vaak heb ik het al niet meegemaakt dat horecapersoneel gewoon niet alert is, dingen vergeet, sjagrijnig is of – misschien wel het ergst van al – in discussie gaat met de¬†gast? Of je nou driesterrenmenu’s of pannenkoeken¬†uitserveert, je vriendelijk en alert opstellen en je gast een beetje pamperen kost je niks, maar levert wel veel op.

Menu en concept

Check deze 5 aspecten van je zaak

Waar je wat mij betreft als horeca-eigenaar/manager aandacht aan zou moeten besteden:

 • Concept¬†
  Ga je voor zelfbediening of uitserveren? Zet je één product of één keuken centraal? Kleine gerechtjes of grote maaltijden? Maak keuzes en voer ze door tot in de kleinste details.
 • Menu
  Je core business. Zorg dat het lekker is. Dat er keuze is. Dat het past binnen je concept. Dat prijs en kwaliteit in verhouding zijn. Verras. En zorg dat het freakin’ lekker¬†is.
 • Inrichting
  Het maakt echt uit wat voor stoelen/tafels/accessoires/verlichting/etc. je kiest. Laat iets gaafs achter die deur te voorschijn komen! Waar de gast zich welkom voelt en graag een poosje wil zijn.
 • Ontwerp en vormgeving
  Is er nóg meer? Zeker. Want hoe ziet die menukaart eruit? De naam of het logo? Je website? Vormgeving geeft je personality, het laat zien wie je bent. Be somebody en zorg dat je tent (van steen, op wielen of op pootjes) smoel krijgt.
 • Service
  Zet je grootste glimlach op en gun je gast het moment van z’n leven. Zorg dat ‘ie niets tekort komt en dat hij zich even in een hele fijne wereld kan wanen die volledig om hem draait. En tik dan die dikke fooi binnen.

Wil je mijn hulp bij of frisse blik op jouw business? Ik denk graag met je mee!
MEER DAN EEN MARKETINGSAUSJE

More than Mayo helpt ambitieuze merken aan een doordachte merk- en marcomstrategie en belevingsvolle campagnes voor succesvolle marktintroductie. 

You only have one chance to make a great first impression