Zeewier stamppot / Seaweed mashed potatoes - by More than Mayo www.morethanmayo.com

Foodtrend: zeewier / seaweed

Zeewier is booming! En dat maakt me blij! Enerzijds omdat ik zelf heel enthousiast ben over het product an zich, maar stiekem ook omdat ik me nu een heuse trendwatchert voel :-) Ik was een jaar geleden al ‘in de weer met wier’. En nu lees en hoor je overal iets over zeewier. Afgelopen december bijvoorbeeld kwam ik dit artikel tegen. Ook Jamie Magazine besteedde afgelopen maand aandacht aan zeewier. En vorige week stuurde Ilse mij dit stukje uit het AD magazine toe (ze zei: ik dacht meteen aan jóu!):

artikel zeewier AD

 Zeewier concept voor marktintroductie

Ik wist (zeker na onze reis naar Japan) hoe lekker zeewier is en dat het vol goede eigenschappen zit. Bovendien is de zeewierteelt in Nederland volop in ontwikkeling. Daarom bedacht ik vorig jaar al een concept om Nederland aan het wier te krijgen. Mijn oplossing is: breng het dichtbij (letterlijk, in de winkels waar mensen toch al komen, én figuurlijk, door het ‘Nederlands’ te maken) en houd het simpel. Dat resulteerde in Noord Zeewier: ‘wier van hier’. Maaltijdpakketten met verse ingrediënten om bijvoorbeeld stamppot of groentensoep mee te maken. Lekker, eenvoudig en oer-Hollands. Maar wel met zeewier. In een nuchter Nederlands jasje, gewoon in de supermarkt in je wijk. Deze zomer sprak ik met Kees van Your Well over het concept. Hij was er behoorlijk enthousiast over, wat ontzettend fijn is natuurlijk, maar gaf tegelijk aan dat het eigenlijk nog wat vroeg is om het product groots en zo laagdrempelig in de markt te zetten. De Nederlandse zeewierproductie is daar nog niet klaar voor. Er wordt hard gewerkt en veel onderzoek gedaan, maar vooralsnog kunnen we nog niet massaal Nederlands zeewier op het menu zetten.

Ad Noord Zeewier - a concept by More than Mayo

Horecava innovation Karel de Vos award

En de ontwikkelingen gaan door! Deze week werd de zeewier ravioli van Pit foodconcepts tijdens de Horecava gewaardeerd met de Karel de Vos award, voor de meest gastgerichte innovatie, die de horecaondernemer ondersteunt in zijn bedrijfsvoering en die geproduceerd wordt met respect voor mens, dier en planeet. Nou, hup, dat is geen prul die onderscheiding. Super dat dat allemaal gewaardeerd wordt in dit innovatieve product. En wellicht is de horeca gewoon wel de plek waar het allemaal begint (zie ook de groeiende populariteit van de Dutch Weed Burger), maar ik zou het toch heel gaaf vinden als het pure product in onze keuken terecht zou komen. Dat we er bewust voor kiezen, omdat het gezond, verantwoord en lekker is. En dat Nederland er zelf mee aan de slag gaat en er creatief mee wordt. Nog aantal jaren geduld, uw trendwatchert denkt dat het mogelijk is :-)

Seaweed is booming! And it should be: it’s healthy, it’s sustainable and above all it’s so só gooood! And yes, it is being produced right here in our own North Sea! That’s why I came up with a concept to introduce Dutch seaweed to the Dutch market. To bring the product closer to the Dutch people and simply inspire them to get creative with it in their own kitchen. I actually believe that someday this actually is going to happen. When the production of Dutch seaweed is at a higher level and can keep up with the demand that’s inevitably going to increase. Oh yes, I love trend watching :-) Mark my words (and stay patient ;-D): seaweed is the next big thing! 
MEER DAN EEN MARKETINGSAUSJE

More than Mayo helpt ambitieuze merken aan een doordachte merk- en marcomstrategie en belevingsvolle campagnes voor succesvolle marktintroductie. 

You only have one chance to make a great first impression