13 Jan De mogelijkheden van zeewier
Een paar weken geleden was ik bij Wageningen UR, waar ik onder andere een presentatie over zeewier bezocht. Nu vond ik zeewier al een te gek product (zie hier, hier en hier) en hoe meer ik erover weet, hoe briljanter ik het vind.
Zeewier, de mogelijkheden en de pluspunten
Om met de voordelen te beginnen: de teelt van zeewier ontlast de aarde. Met een zorgwekkend exponentieel groeiende wereldbevolking (eind van deze eeuw 10 miljard mensen), groeit ook de behoefte aan landbouwgrond. Wist je dat je per persoon ongeveer een voetbalstadion aan grond nodig hebt om iemand een jaar van eten te voorzien? Slechts éénderde van de aarde bestaat uit grond. Tweederde uit water. En in die zee, daar groeit zeewier. Wat een mogelijkheden voor onze voedselvoorziening! Zeewier bevat allerlei mineralen en vitaminen. Zelfs een deel voedingsvezel, én eiwitten met essentiële aminozuren zoals die ook in vlees zitten. De ideale hoeveelheid eiwit per dag is ca. 0,75 gram per kg lichaamsgewicht. Dat zou betekenen dat er minder dan 2% van alle zee op aarde nodig is, om die 10 miljard mensen van eiwit te voorzien. Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik vind dat nogal ‘mindblowing’ :-)
Nog veel onderzoek te doen
Je zou het al bijna niet meer verwachten, maar ja, er zijn ook nadelen. In zeewater kunnen natuurlijk ook schadelijke stoffen zitten, die in het zeewier terecht kunnen komen. En wieren zijn nog niet veredeld. Ook bevat zeewier veel jodium en een hoog gehalte anorganische stof. Je moet het dus met mate eten en het is niet voor iedereen even gezond. Er wordt dus nog volop onderzoek gedaan naar zeewier en de teelt ervan. Bijvoorbeeld in onze eigen Noordzee.
Uitdaging: hoe maken we zeewier ‘mainstream’
In Azië eten ze het al eeuwen. En ook al merk je er weinig van, in Nederland wordt het ook volop gebruikt in voedingsmiddelen. Maar vooral nog als toevoeging of als verdikkingsmiddel. In zijn pure vorm nog behoorlijk weinig. En al zeker niet thuis in de eigen keuken. Ik begrijp het wel; het ziet er raar en slijmerig uit, mensen moeten misschien wennen aan de smaak (ik vind ‘m overigens heerlijk!) en tja, wat maak je er eigenlijk mee? Thank god voor fooddesigners! Die helpen de mens een handje :-) Door bijvoorbeeld te werken aan productontwikkeling, informatieve exposities, verpakkingsdesign en trendresearch. Ook ik droeg mijn steentje bij met mij idee voor een product- en marketingconcept. Maar de initiatieven zijn of te groots of juist te kleinschalig.
Ik zou zó graag op een laagdrempelige en inspirerende manier aandacht aan zeewier besteden, zodat meer mensen ontdekken hoe heerlijk en veelzijdig het product is en het in het keukenkastje terecht komt. Ik ga die uitdaging graag aan! Are you with me?
Probeer in de tussentijd eens dit recept!
—–
The opportunities of seaweed
Seawead is an amazing product. And the more I learn to know about it, the more brilliant I think it is. It is good for our soil and it is good for us. And although it is widely used in additives, we hardly ever find it in people’s kitchens at home. Okay, I get it. Maybe you have to get used to the umami flavor. Maybe the weeds look too slimy. Or maybe it is just to difficult to imagine what to cook with it. Thank god for food designers! We’re here to help :-) I’d love to give attention to seaweed in an approachable but inspiring way. So that more people can discover the yumminess of seaweed and want to cook with it. I am willing to accept that challenge! Are you with me?