Een hemels jaar

Veel mensen zeggen tegen ons: ‘Wat stoer, dat je dat gedurfd hebt!’ Anderen die dezelfde wens koesteren vragen: ‘Wat tof, hoe begin je aan zoiets?’ Iedereen die zelf een kookboek wil uitgeven geruststellen: het is vooral een kwestie van beginnen. Tegelijk moeten we je ook waarschuwen: het is heel, héél hard werken. Een terugblik op een jaar van heerlijk eten, keuzes en twijfels, fijne samenwerking, creatieve uitspattingen en mooie resultaten.

Moodboard Hemels! kookboek

Het begint met een idee

Het concept voor dit boek zat al jaren in mijn hoofd. Had ik ooit een keer bedacht, geen idee hoe ik erop ben gekomen. Ik heb zelfs de aantekeningen van toen nog terug gevonden :-) Samen met Alexandra heb ik de invulling verder uitgewerkt. We kozen voor kleine, eenvoudige gerechtjes, zoet en hartig, en maakten het boek compleet met drankjes en stylingtips. De invulling van alle pagina’s tekenden we uit in een schema. Ook maakten we een moodboard van de stijl die we wilden neerzetten.

Proeverij Hemels!

Recepten ontwikkelen en testen

Vanuit het hemelse concept zijn we gestart met het verzamelen van witte, lichtgekleurde en transparante ingrediënten. Vervolgens hebben we smaakcombinaties gemaakt en zo de recepturen opgebouwd. Maar hee, wij hebben zelf geen koksdiploma aan de muur hangen. Dus we testten de recepten niet alleen zelf uit, maar organiseerden twee proeverijen voor foodies, vroegen bekenden om de recepten te testen en lieten twee koks de recepturen doorlichten. Een kookboek is om te koken, dus de recepten moeten kloppen.

Fotoshoot Hemels! kookboek

Zo mooi mogelijk op de foto

We vinden foto’s van gerechten waardevol bij het koken, dan weet je waar je naartoe werkt. Tegelijk was beeld in ons geval belangrijk om de hemelse sfeer neer te zetten. Alle (50+!) gerechten en drankjes moesten dus gefotografeerd, net als de stylingideeën op de foto en het sfeerbeeld. Voorbereiding is essentieel: we dachten na over de compositie van elk beeld en maakten per shootdag een draaiboek. Alle gerechten zijn ter plekke door onszelf gekookt en gestyled. We fotografeerden in totaal vier hele dagen.

Vormgeving Hemels! kookboek

Schrijven en vormgeven

De recepten – die tot dan toe alleen op losse vellen en in notitieboekjes stonden – moesten, met alle aantekeningen die er tijdens het proces bij gekomen waren, uitgeschreven worden. We schreven bij alle gerechten een intro en gaven de gerechten hemelse namen. Uiteraard lieten we ook dit drie keer dubbelchecken. En zo kwamen we toe aan de vormgeving. Ook weer heel bepalend in het neerzetten van het concept. Elk vormgevingselement draagt daaraan bij: kleuren, vormen, illustraties, lettertypes, etc. Het draait om keuzes maken en het consitent doorvoeren daarvan.

Drukwerk Hemels! kookboek

It ain’t over until it’s over

Dan komt dat magische moment dat je boek op de drukpers ligt…! Op dit moment hebben mensen al een keer of wat tegen je gezegd: ‘Fijn hè, dat het nu klaar is.’ Maar als je zelf je boek uitgeeft, begint het circus nu pas echt. We organiseerden een lanceringsfeest om te laten weten dat ons kookboek er is. We maakten een website met achtergrondinfo en bestelmogelijkheid. We zoeken fysieke verkooppunten. We sturen persberichten en leveren materiaal aan voor reviews. We twitteren, facebooken en bloggen. We geven presentaties en kookdemonstraties. Dankzij alle inspanningen begint de verkoop te lopen en dat betekent: de hele financiële afhandeling en verzending organiseren en beheren. Heftig? Ja. Maar wel één van de gaafste dingen die we ooit deden!

Promo Hemels! kookboek

We zijn nu een jaar verder sinds de start van ons ambitieuze project. Met trots kunnen we zeggen: wij hebben ons eigen kookboek!

Team Hemels! kookboek
MEER DAN EEN MARKETINGSAUSJE

More than Mayo helpt ambitieuze merken aan een doordachte merk- en marcomstrategie en belevingsvolle campagnes voor succesvolle marktintroductie. 

You only have one chance to make a great first impression