• Case: Merkontwikkeling en marktintroductie Vivo
  • Case: Merkontwikkeling en marktintroductie Vivo
  • Case: Merkontwikkeling en marktintroductie Vivo
  • Case: Merkontwikkeling en marktintroductie Vivo

About This Project

Merkontwikkeling en marktintroductie Vivo

– ThiemeMeulenhoff

 

ThiemeMeulenhoff ontwikkelt een nieuwe biologiemethode voor de onderbouw. De nieuwe methode biedt een echt alternatief voor de gevestigde methodes, die al zo’n 20 jaar de markt domineren. De nieuwe methode verwoordt en verbeeldt de essentie van de biologie, met oog voor de essentiële samenhang van alles wat leeft, geeft docenten meer vrijheid en leerlingen én docenten weer echt plezier in het vak biologie. More than Mayo ontwikkelde het nieuwe methodemerk en bedacht een langetermijnstrategie en marcomcampagne om elke biologiedocent in Nederland te laten weten dat Vivo er is en hen te overtuigen van de kracht van de methode.

Een nieuwe methode, een nieuw merk

Een nieuwe lesmethode moet natuurlijk ook een naam krijgen. Maar op basis waarvan? We kozen ervoor om voor een merkgerichte aanpak te gaan. Vanuit de unieke en onderscheidende eigenschappen van de methode een doorvertaling te maken naar merkwaarden, merkbelofte en merkessentie. Dit geeft niet alleen een solide basis voor de naamgeving, maar ook voor de verdere marcomstrategie. Na een intensief traject van knopen doorhakken en juridische onderzoeken was er een stevig fundament om op verder te bouwen. En het nieuwe merk Vivo een feit!

Langetermijn flexibele marcomstrategie

Je wilt natuurlijk zo sterk mogelijk lanceren en het nieuwe merk en product vanaf de start krachtig en onderscheidend in de markt zetten. Idealiter doe je dat ‘live’, maar de mogelijkheden daarvoor bleven onzeker. Verschuivingen in de planning en alternatieve scenario’s waren aan de orde van de dag. Uiteindelijk hebben we van de situatie gebruik gemaakt om een nationaal onderzoek te doen, dat een perfecte opmaat gaf voor de campagne. Op het moment dat we konden lanceren, volgde de introductie van de nieuwe methode als logische ontwikkeling. Ook eigen events waren lastig vooruit te plannen. We hebben uiteindelijk gekozen voor interactieve online events, uitgezonden vanuit een studio. Waarbij we constant naar de markt bleven kijken wat nu het meest relevante onderwerp is, waar de doelgroep mee bezig is.

Nieuw, maar nu al een begrip in de markt

Gelijk vanaf de pre-launch trok Vivo meteen de aandacht; de uitstraling was onderscheidend, de belofte aansprekend en ons enthousiasme aanstekelijk. Nieuw, maar voor het gevoel een blijvende speler in de biologiemarkt. Interesse was gewekt en werd opgevolgd met regelmatige, consistente communicatie. Tijdens het tweede live-event kwamen docenten proactief vragen om meer informatie over deze nieuwe methode waarvan ze gehoord hadden. En waar de aanmeldingen voor de eerste online bijeenkomst nog mondjesmaat binnen kwamen, meldden zich voor de tweede zo’n 200 mensen aan. Het nieuws verspreidt zich door de markt en Vivo wordt gezien als goed en passend alternatief voor de huidige methodes.

Quote

Ria heeft voor ThiemeMeulenhoff het merk Vivo vormgegeven. Alles van marktintroductie-strategie tot naamgeving, en merkwaarden. Ria heeft het eerste stuk van de marktintroductie begeleid, en in die tijd een hechte community van honderden gebruikers ontwikkeld en onderhouden. Daarmee is Vivo al binnen een jaar een begrip geworden in de markt. En is Vivo een product waar medewerkers met plezier en trots aan werken.

– Klaas Dolsma, portfoliomanager ThiemeMeulenhoff

 

Ria was voor ons de spil in de lancering van onze nieuwe biologiemethode, waarbij het ging om de toetreding tot een markt waarin ThiemeMeulenhoff al enkele jaren niet meer actief was en die gedomineerd wordt door twee concurrentmethodes. 

De hands-on mentaliteit van Ria, gecombineerd met haar creativiteit, goed begrip van de markt en enthousiasme, kunnen we terugkijken op een sterke basis en een succesvol gelanceerde methode. Ria kent de nuances binnen de markt en heeft het pad voor de toekomstige jaren van Vivo al voor ons ingekleurd. Vakkennis en durf tekenen Ria, en vormen wat mij betreft de basis van de mooie samenwerking die we met Ria zijn aangegaan.

Ik heb de samenwerking met Ria als bijzonder positief ervaren, en ik kan Ria van harte aanbevelen om haar daadkracht, haar open mind en een zorgvuldige en gestructureerde aanpak.

– Rick Pötgens, contentontwikkelaar ThiemeMeulenhoff

 

Case: Merkontwikkeling en marktintroductie Vivo

Merkontwikkeling
Marcomstrategie & campagneontwerp
Campagnemanagement
Eventmanagement
Content

CREDITS

Video

Rekel producties (introductievideo)
Fernandes Films (registratievideo)

Grafisch ontwerp

OudZuid Mediavormgevers

Merkdefintie & merknaam

Globrands

Category
Marktintroductie