• Case: Nationaal Onderwijsmuseum - MarCom strategie tentoonstelling
  • Case: Nationaal Onderwijsmuseum - MarCom strategie tentoonstelling
  • Case: Nationaal Onderwijsmuseum - MarCom strategie tentoonstelling
  • Case: Nationaal Onderwijsmuseum - MarCom strategie tentoonstelling

About This Project

Marcom strategie nieuwe tentoonstelling

– Nationaal Onderwijsmuseum

 

Het Nationaal Onderwijsmuseum toont de vele aspecten van het onderwijs en de invloed ervan op jeugdcultuur. Voor dit jaar, 75 jaar na de bevrijding, ontwikkelde het museum een nieuwe tentoonstelling met een bijzondere insteek: ‘Nazipropaganda voor de jeugd, 1933-1945’.  In deze tentoonstelling toont het museum het mechanisme van propaganda en vertellen ze het verhaal van de beïnvloeding van de Duitse jongeren in de jaren voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Indringende tentoonstelling vol contrasten

In de tentoonstelling stap je in de belevingswereld van de Duitse jeugd. Je ziet hoe kinderen thuis, op straat en in de klas omringd werden door Nationaalsocialistische logo’s, illustraties, foto’s en verhalen. Voor hen symbolen van een welvarende en hoopvolle toekomst. Maar in werkelijkheid een geraffineerde manier van manipulatie. Het is bijna niet te bevatten hoe ogenschijnlijk onschuldige afbeeldingen zulke verschrikkelijke gevolgen konden hebben. Aan de hand van uniek materiaal van universiteiten en verzamelaars maakt de tentoonstelling je bewust van dit contrast.

Zorgvuldig communiceren

More than Mayo werkte een MarCom en PR strategie uit en adviseerde het museum over de campagne in aanloop naar de opening van de tentoonstelling. Een complex vraagstuk, aangezien een tentoonstelling over de oorlogsperiode altijd gevoelig kan liggen. Daarom werden er in de strategiefase duidelijke keuzes gemaakt met betrekking tot de aanpak, de uitingen en de eventuele reacties. Deze uitgangspunten boden houvast gedurende de hele campagne. Alle communicatiemiddelen werden op basis hiervan zorgvuldig voorbereid en afgestemd.

Online mini-symposium met live Q&A

Voor de opening van de tentoonstelling was een mini-symposium in het museum gepland, maar door de corona crisis kon dat niet plaatsvinden. We openden de tentoonstelling daarom online. Met dezelfde opzet: korte, inhoudelijke presentaties over de totstandkoming van de expositie, over de collectie die getoond wordt en een gastoptreden van de Dortse stadsdichter die het gedicht schreef dat aan het einde van de tentoonstelling te zien is. Vervolgens konden kijkers live vragen stellen aan de conservator en een van de bruikleengevers.

Quote

Van meet af aan was duidelijk dat wij voor de vormgeving, planning en uitvoering van de communicatie rond onze tentoonstelling ‘Nazipropaganda voor de jeugd, 1933-1945’ ondersteuning nodig hadden. Vanwege de gevoeligheid van het onderwerp, de verwachte extra belangstelling rond 75 jaar vrijheid en de nieuwe doelgroepen die we met deze tentoonstelling aanspreken. De samenwerking met Ria resulteerde in een gedegen, planmatige communicatie in de aanloop tot de opening en van de opening zelf. Daarnaast heeft zij ons uitgedaagd andere communicatiemiddelen en -kanalen in te zetten en kwam zij met originele en prikkelende ideeën voor het bereiken van jongeren in de leeftijdsgroep 12 – 25 jaar.  

Ria was verantwoordelijk voor het opstellen van een bijzonder praktisch en flexibel communicatieplan dat (nog steeds) aan de basis ligt van al onze in- en externe communicatie. Kenmerkend voor Ria is dat zij, in verband met de gevoeligheid van het onderwerp van de tentoonstelling, daarbij uitgebreid aandacht heeft geschonken aan ‘the tone of voice’ die rond de tentoonstelling gehanteerd wordt. Persberichten, artikelen en social mediaposts werden door haar geredigeerd; het resulteerde in een consesequent ingetogen toon, passend bij de tentoonstelling.  

Ria is een bijzonder prettig mens; het is een plezier om met haar samen te werken. Ze werkt zich bijzonder snel in een nieuwe organisatie in maar verliest daarbij niet haar vermogen om kritisch naar processen te kijken. Ze is analytisch, doortastend en beschikt over uitstekende redactionele vaardigheden. Daarnaast werkt ze snel, is ze heel goed bereikbaar, bijzonder vriendelijk en altijd bereikbaar voor goed en gefundeerd advies (zeker ook in crisissituaties).  

Haar vermogen om met creatieve oplossingen te komen bleek onverwacht van heel groot belang, toen vlak voor de tentoonstellingsopening de coronacrisis uitbrak. Dat had ingrijpende gevolgen voor de communicatie rond de tentoonstelling, de opening en het educatieve programma. Ik heb de manier waarop zij in die onzekere en uitdagende periode voor mij als sparringpartner heeft gefunctioneerd, bijzonder gewaardeerd. In ‘no time’ lag er een aangepast plan rond een online  tentoonstellingsopening. Binnen de beperkte mogelijkheden die ons toen tot beschikking stonden, hebben we een prachtige opening gerealiseerd. 

Ik kan Ria van harte aanbevelen! 

– Linda Terpstra, Communicatie | Marketing Nationaal Onderwijsmuseum

 

Case: Nationaal Onderwijsmuseum - MarCom strategie tentoonstelling

Strategieontwikkeling
Marcom advisering
Online event
PR & content

CREDITS

Video/livestream

Stefan Vogels

Tentoonstelling

Janneke Pierhagen, Jacques Dane, Studio &Lotte

Beeld

Studio &Lotte

Category
Strategie