• Maand van de Geschiedenis - Lezing Lizet Kruyff | Nederlands Openluchtmuseum

About This Project

Maand van de Geschiedenis

– Nederlands Openluchtmuseum

 

De Maand van de Geschiedenis is het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Samen met honderden culturele, literaire en mediaorganisaties wordt geschiedenis op landelijk niveau onder de aandacht gebracht. Het Nederlands Openluchtmuseum is initiator van de Maand van de Geschiedenis. More than Mayo bedacht en organiseerde een aantal mooie belevingen voor het Openluchtmuseum.

Heerlijk historisch event

In oktober 2019 staat het thema Zij/Hij centraal. Het museum heeft zelf dit jaar het jaarthema Gruwelijk Lekker. Alle activiteiten voor de Maand van de Geschiedenis hebben daarom een culinair tintje. Een heerlijke historische invalshoek!

We bedachten en organiseerden het volgende programma:

  • Keukentour

De keuken was vroeger ‘haar’ domein, tegenwoordig zijn de meeste chef-koks man. In een unieke tour wandel je langs keukens uit verschillende tijdsperiodes. En hoor je hoe de rol van vrouwen en mannen in de loop der jaren veranderd is. Een één uur durende thema-rondleiding, speciaal ontwikkeld voor de Maand van de Geschiedenis. Duik de keuken in!

  • Lezingen ‘Smaken verschillen’

Schuif aan bij culinair journalist Onno Kleyn, culinair historici Christianne Muusers of Lizet Kruyff. Boeiende sprekers die je elk vanuit hun eigen expertise meenemen in verschillen tussen mannen en vrouwen in relatie tot keukengebruiken, voeding en eetgedrag. En ja: je proeft de geschiedenis ook!

  • Zij/Hij Proeverij

Reis mee door een eeuw culinaire keukens. Van de opkomst van damesbladen en huishoudscholen en de strijd voor de rechten van de vrouw. Van warme lunch thuis naar lunchtrommeltje op het werk. Van stevige pot naar verfijnde maaltijd. Een eeuw waarin ‘lawaai jus’ veranderde in een room champignons-saus. Vleeseters vegetariërs werden en gevulde courgettebloem een gerecht. En Indische invloeden met de militairen mee terug naar Nederland waaiden.

Conceptontwikkeling
Programmering
Eventmanagement
Content

CREDITS

Video (vlog)

Tim Guiking

Reporter (vlog)

Machiel Spruijt

Keukentour

Roos Otten

Lezingen

Onno Kleyn, Christianne Muusers, Lizet Kruyff

Proeverij

Carolina Verhoeven

Category
Event