In het kader van het jaarthema Gruwelijk Lekker heeft het Nederlands Openluchtmuseum een speciale tentoonstelling en een mooie route van themalocaties door het park heen ingericht. Daarnaast programmeert het museum in dit themajaar vier evenementen, elk met hun eigen seizoensthema. More than Mayo bedenkt en organiseert deze events.
Elk seizoen binnen het themajaar heeft zijn eigen seizoensthema. Dit is de conceptuele en inhoudelijke basis voor de programmering. Binnen dit thema bedacht More than Mayo een gevarieerd inhoudelijk programma, geschikt voor de brede doelgroep van het Nederlands Openluchtmuseum. Naast de programmering deed More than Mayo ook de volledige organisatie en budgetbewaking van deze events (van afspraken met en aansturing van leveranciers tot opbouw en begeleiding van het evenement) en verzorgden we in nauwe samenwerking met de afdeling Marketing & Communicatie mede de externe communicatie rondom de events.
Voor het eerste evenement kozen we voor een brede, diverse opzet, verspreid over het park. Binnen het thema ‘Zo (on)gezond!’ organiseerden we proeverijen met voedingsspecialisten die vertelden over gezonde en ongezonde ingrediënten of over eetgedrag. Bijvoorbeeld onderzoekers van de Radboud Universiteit, een zeewierspecialist en specialisten in voeding zónder suiker. Bezoekers konden daarnaast meedoen met een fotografie workshop waarbij ze groenten en fruit zo mooi mogelijk op de foto zetten. Een theesommelier liet mensen ervaren hoe gezond pure thee is en hoe lekker zelfgemaakte ice tea zonder suiker is. En bezoekers konden meelopen met de speciale lentewandeling, langs een viertal speciaal geselecteerde museumlocaties. Ook waren er historische lezingen over bier en suiker door de eeuwen heen en een filmprogramma gecureerd door Go Short International Film Festival. Voor kinderen was er een workshop moestuintjes maken van eierdozen.
Lees hier meer over dit evenement
—
Het zomer event met als seizoensthema ‘Wat van ver komt is lekker?’ kreeg een festival-achtige opzet. Op 3 ‘internationale’ parklocaties programmeerden we een divers programma. Bij de Molukse barak organiseerden we een cultureel festival met muziek, krijgsdans, een boekpresentatie en een proeverij van ‘koho koho’ en ‘tjolo tjolo’. Op het Zaanse plein konden bezoekers zien en proeven hoe koffie uit verschillende delen van de wereld gezet wordt. Ook konden mensen hier een mini-smaakcollege bijwonen over de smaken BOON en LOOK uit de Gruwelijk Lekker tentoonstelling. En was er muziek van het Wagenings Internationaal Koor en muziekgezelschap De Trekvogels. Op het plein bij het Indisch Achtererf en de Anansiboom vierden we een Indonesisch / Surinaams-Antilliaans feestje met Anansiverhalen, muzikale optredens, een percussieworkshop en de grote SmaakQuiz, over de Indonesische en Antilliaanse eetculturen!
Lees hier meer over dit evenement
—
Het thema voor de herfst was ‘Smakelijk bewaren’ en dus lieten we bezoekers kennis maken met een diversiteit aan bewaartechnieken. We selecteerden een specifiek gebied in het museumpark dat we omdoopten tot evenementterrein. Onder een grote tent werd er gefermenteerd en geweckt. Ook werden hier mini-smaakcolleges over de smaken ‘ROT’ en ‘BLOED’ gegeven en een presentatie over hoe gefermenteerd eten je brein een handje helpt. Kinderen konden knapzakjes en kettingen van gedroogd fruit knutselen. In de boerderij uit Midlum konden mensen meedoen met een workshop citrus pekelen van restaurant Instock. De mensen in zuivelfabriek Freia demonstreerden hoe kaas door middel van een fermentatieproces gemaakt wordt en konden bezoekers proeven van bijzondere kazen. In boerderij Zeijen legde de slager uit hoe vlees geconserveerd wordt. Mensen konden het verhaal van beest tot bord zien en er waren gekookte, gerookte en gedroogde vleeswaren te proeven.
Lees hier meer over dit evenement
—
Het winterthema ‘Schaarste en overvloed’ doet denken aan ingrediënten waarvan weinig of juist te veel voor handen is en aan ‘van weinig toch iets moois of lekkers maken’. We bedachten daarom een workshop ‘Koken met kliekjes’ in samenwerking met restaurant Instock. Bezoekers leerden een techniek om een oud brood salade te maken. De Blauwe Tomaat was aanwezig – zij nemen groente en fruit overschotten over van lokale boeren en verkopen deze aan Arnhemmers met een kleine portemonnee. Manon Henzen gaf een presentatie over koken in oorlogstijd en er waren lezingen over het eten van vet en tulp door de eeuwen heen. Ook konden de bezoekers de film Naar de bollen en terug – over leven en eten in de oorlog – bekijken en een ingemaakt tulpenbolletje proeven. Er was een presentatie over een slimme vork die je helpt minder te eten. Fooddesigner Katja Gruijters ontwikkelde een eikeldrankje en een gevuld eikeldopje en zette bezoekers aan het denken over ons eten in de toekomst.
Lees hier meer over dit evenement
—
Ria heeft onze events geweldig neergezet; goede ideeën en voortvarend geregeld. Altijd supertop voor geproduceerd en georganiseerd. Ook de collega’s vonden dat het top geregeld was. Ook al gaat er wel eens wat mis, dan zie je toch hoe goed het is dat je afspraken in de pre productie strak en duidelijk zijn. Je bent een vakvrouw en daarnaast ook zo leuk om mee samen te werken Veel dank voor al je werk. We beleefden vier geweldige evenementen dankzij jou!
– Suzi Varga, hoofd afdeling Programmering Nederlands Openluchtmuseum
Ria is een hele leuke collega om mee samen te werken! Gemotiveerd pakt ze elke klus aan en Ria zorgt ervoor dat alles tot in de puntjes wordt geregeld. Ik hoop dat we elkaar in de toekomst nog eens tegenkomen, want ik werk graag met haar samen.
– Anouk van Reijen, conceptontwikkelaar publieksprogrammering Nederlands Openluchtmuseum
Conceptontwikkeling
Eventmanagement
Marketingcontent