Brand ID: visie en positionering

Al eerder schreef ik een blogpost over focus. Ik had mezelf de ruimte gegeven om te zwabberen onderweg te ontdekken welke kant ik met mijn bedrijf op zou gaan, maar ik merkte dat dat voor mij niet werkt. Ik voelde me er ongemakkelijk bij. Zonder stipje op de horizon, waar je uiteindelijk terecht wilt komen, loop je maar de kant op waar anderen je naartoe trekken.

Zegt er iemand op een kruispunt ‘loop je hier met mij naar links?’, dan heb je eigenlijk geen reden om ‘nee’ te zeggen (want je liep toch nergens heen). Doe je dat een paar keer, dan sta je voor je het weet ergens waarvan je je afvraagt ‘wat doe ik hier eigenlijk’? En – veel erger nog – waarvan je niet weet hoe je er weer weg komt.

Haal jij alles uit jezelf? (bron: www.stoud.eu)

De ‘ik-zie-het-onderweg-wel’ manier is zeker niet slecht en werkt voor heel veel mensen prima. Alleen niet voor mij. Daar ben ik te ambitieus en ongeduldig voor. Ik moet ergens naartoe; een doel hebben. Dat geeft me houvast en richting. Met een doel voor ogen ga ik als een raket. Maar ja, na al die boeken gelezen te hebben, veel nadenken, schrijven en afwegen, had ik alleen nog maar een vaag doel. Met mijn elevator pitch stond je na een minuut of tien nog niet op de juiste verdieping. Tja, en dan stappen mensen verward uit hè ;) Nee, als ik zelf niet kan uitleggen waar ik voor sta en wat ik doe, dan weten anderen het al helemaal niet. Ik schakelde hulp in.

 

De hulp kwam van Ilse. Ik ken Ilse nog uit mijn communicatiebureau-tijd, had haar en haar bedrijf wel gevolgd intussen, maar haar al jaren niet gezien of gesproken. Een ideale combinatie :) Bekend en vertrouwd, maar toch genoeg afstand om lekker open en objectief samen aan de slag te gaan. We deden een traject van twee uitgebreide brainstormsessies en een uurtje nazorg in de vorm van e-coaching. In de tussentijd ging ik zelf met de uitkomsten van onze gesprekken aan de slag en probeerde ik een duidelijk verhaal op papier te krijgen.

Where the magic happens (bron: www.stoud.eu)

Ilse was wat ik nodig had. Iemand die doorvraagt nadat je een antwoord hebt gegeven. Iemand die je gedachten omdraait en je een ander perspectief biedt. Iemand die pijnpunten en pareltjes boven water krijgt. Na 3 weken had ik een stip! Een met laagjes natuurlijk, want dat past bij mij :) Ik heb een gevoel van richting, veel meer focus en nog steeds heel veel mogelijkheden. Heerlijk. Om gericht naar die horizon toe te gaan, is het nu belangrijk dat ik mijn identiteit en positionering op een goede, duidelijke en aansprekende manier naar buiten ga brengen. Branding, marketing en communicatie dus. Dat is mijn volgende uitdaging :) Ik heb een beginnetje gemaakt door het aanpassen van de tekst op mijn website. Zie je al het verschil in focus?

 

Tip: op Ilse’s website kun je haar E-book ‘Branding, hét geheime succes ingrediënt voor jouw bedrijf’ gratis downloaden! Heb jij tips voor mij? Ik hoor ze graag!